Speciale training/cursus voor taxichauffeurs

Speciaal taxivervoer
29 september 2017
Fileleed, hoe ga je daar mee om als er een klant in de taxi zit
30 november 2017

Speciale training/cursus voor taxichauffeurs

Taxichauffeur is een verantwoordelijk beroep. Daarom kun je diverse opleidingen volgen. Veel taxichauffeurs worden opgeleid voor de volledige taxipas of voor de beperkte taxipas (contractvervoer). Er zijn opleidingen die zelfs over een ingericht taxibusje beschikken en de praktijksituatie nabootsen.

Varianten

De taxipas heeft twee varianten: de beperkte pas, waarbij je alleen maar contractvervoer mag verrichten en de uitgebreide variant. Hierbij mag je ook betalende klanten vervoeren. Bij het contractvervoer denk je onder andere aan schoolvervoer van leerlingen.

Onderwerpen die behandeld worden bij een opleiding taxichauffeur:

– Verkeerswetgeving

– Wet- en regelgeving met betrekking tot het taxivervoer

– Administratie en documenten

– Ritvoorbereiding en ritprijs

– Verantwoorde en veilige verkeersdeelname

– Optreden bij verkeersongevallen

– Communicatie, klantgerichtheid en beroepshouding

– Conflictsituaties, eigen gedrag en handelen bij agressie

– Afhandelen van klachten en ongevallen

– Omgaan met boord en communicatieapparatuur

– Route en rijtijd

Wat leer je?

Je leert bijvoorbeeld de complete (verkeers)wet- en regelgeving. Maar je moet ook weten hoe je moet optreden bij verkeersongevallen en hoe je moet handelen bij conflictsituaties.

Wat heb je nodig?

Voor het aanvragen van de taxipas heb je een verklaring omtrent goed gedrag nodig. Deze is op het gemeentehuis te krijgen. De kosten hiervan zijn € 30,05. Verder is een medische verklaring nodig. Het uiteindelijk aanvragen van de taxipas gaat via de KIWA. Ook hieraan zijn kosten verbonden.

CBR

Op de website van het CBR staan verschillende opleiders bij wie je een opleiding voor het chauffeursdiploma taxi kunt volgen. Je hebt uiteraard wel een geldig rijbewijs B nodig voor beroepsmatig personenvervoer (schakel of automaat).

Examens

Na je opleiding doe je twee keer examen bij het CBR. Je legt daar een theorie-examen (Taxi vakbekwaamheid theorie (TVT) af, en een praktijkexamen: Taxi vakbekwaamheid praktijk volledig (TVP). Om het chauffeursdiploma taxi te krijgen, moet je wel binnen 1 jaar slagen voor het theorie- en praktijkexamen. Het maakt niet uit in welke volgorde je de examens doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *