Taximeter of vaste prijsafspraak?

Taxi verdwaald
Wat als de taxichauffeur verdwaald is?
19 maart 2018
gewone taxi
Is een luxe taxi duurder dan een standaard taxi?
31 mei 2018

Taximeter of vaste prijsafspraak?

taximeter

Taximeter of vaste prijsafspraak?

Wat is goedkoper: een taximeter of vaste prijsafspraak?
Als u met de taxi reist, kan er op twee manieren een prijs bepaald worden: via de taximeter of vaste prijsafspraak. De vraag is nu: wat is het voordeligst?

Hoe gaat betalen via de taximeter in zijn werk?

Een taxibedrijf mag zelf de tarieven vaststellen van een taxirit. Wel heeft de overheid maximum tarieven vastgesteld dat ieder taxibedrijf verplicht is te hanteren. De ritprijs bestaat uit drie tarieven: het starttarief, het kilometertarief en het tijdtarief. Het starttarief is een vast bedrag. Op het moment dat u in de taxi stapt en deze begint te rijden, begint de taximeter te lopen en deze hanteert het kilometer tarief. Het tijdtarief wordt verrekend met de tijd die de rit duurt. Als er vertraging is, bijvoorbeeld als u in de file komt, wordt deze prijs hiervan gedeeld door het taxibedrijf en u.

Betalen middels een vaste prijsafspraak

Het is mogelijk dat de taxichauffeur u een vaste ritprijs aanbiedt. Ook zijn er taxibedrijven die de vaste prijzen op hun website hebben staan. In dit geval betaalt u een vooraf vastgesteld bedrag voor de rit van A naar B. Er wordt geen starttarief, een kilometertarief of een tijdtarief berekend. Het hanteren van een vaste prijsafspraak heeft in ieder geval als voordeel dat u weet waar u aan toe bent. Als er een file staat, de weg opgebroken is, of als er andere onvoorziene omstandigheden plaatsvinden, bent u geen extra geld kwijt.

Wat is het voordeligst?

Als de ritprijs berekend wordt met een taximeter bent u meer geld kwijt naarmate de rit langer duurt. Dit is bij een vaste prijs niet het geval, maar toch wil een vaste ritprijs niet zeggen dat u automatisch goedkoper uit bent. Met name bij korte ritten, waar je weinig oponthoud hoeft te verwachten, kan berekening met een taximeter goedkoper uitvallen. Natuurlijk is de vaste prijs ook afhankelijk van welke prijzen het taxibedrijf hanteert. Het is mogelijk dat u de chauffeur vraagt om de meter tijdens de rit mee te laten lopen. Dan kunt u zelf zien of u voordeliger uit bent of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *