Speciaal taxivervoer

rechten passagier taxi
Je rechten als passagier
30 augustus 2017
Speciale training/cursus voor taxichauffeurs
31 oktober 2017

Speciaal taxivervoer

Jaren geleden heb ik een ongeluk gehad. Ik was lange tijd afhankelijk van een rolstoel en moest drie keer per week naar een revalidatiecentrum. Toen maakte ik kennis met de wereld die ‘speciaal taxivervoer’ heet. De logica snap ik er persoonlijk niet van. Ik raakte erg gefrustreerd van al die regels.

Gezellig

Om naar het revalidatiecentrum te worden gebracht moest ik gebruik maken van een taxi. Dat was redelijk snel geregeld, want het was dringend. Ik zat met andere patiënten in een taxi. We reden langs bij verschillende adressen en pikten diverse mensen op. Dat was heel gezellig. Ik heb daar zelfs een goede vriendin aan over gehouden. Ook met de taxichauffeurs raakte ik bevriend. Ze leefden allemaal mee als het weer eens tegen zat of als ik een paar stappen had gezet. Letterlijk en figuurlijk.

Weinig informatie

Ik wilde ook dolgraag blijven werken. Maar het vervoer van en naar mijn werk was minder snel geregeld. Het heeft maanden geduurd voordat het geregeld was. Ik praat nu over 1996. Misschien is het inmiddels veranderd… Over het onderwerp ‘speciaal taxivervoer’ kan ik weinig informatie vinden.

Contractvervoer

Ik heb er dus de site van de rijksoverheid  eens op nageslagen. Maar ook die informatie is minimaal. “Het meeste taxivervoer is gericht op speciale groepen reizigers. Denk aan leerlingen, ouderen en mensen met een lichamelijke of mentale beperking. Dit heet contractvervoer. Voor contractvervoer gelden specifieke voorwaarden”, staat er. Contractvervoer gebeurt meestal in opdracht van een gemeente. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het vervoer van ouderen en gehandicapten. De gemeente sluit hiervoor meestal een contract af met een taxibedrijf voor een paar jaar. Dit vindt plaats via een aanbesteding.

Regiotaxi

Een bijzondere vorm van contractvervoer is de Regiotaxi. Een Regiotaxi rijdt meestal in gebieden waar het openbaar vervoer niet (meer) komt. Hier neemt de taxi de rol van het openbaar vervoer over. Daarom mag iedereen hier gebruik van maken. Wel gelden bepaalde spelregels. Zo moet de klant meestal ten minste een uur van tevoren een rit bestellen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *