5 dingen die je moet weten over een taxichauffeur

taxi
Binnen een mum van tijd relaxt op je bestemming
1 juli 2019
cityhoppen taxi
Cityhoppen met de taxi, dit zijn de leukste plekken!
1 september 2019

5 dingen die je moet weten over een taxichauffeur

Beroep taxichauffeur

Welke kwaliteiten zijn belangrijk voor het beroep taxichauffeur ?

Dat een taxichauffeur een persoon is die met een auto of busje personen van de ene naar de andere plek vervoert, dat is een algemeen bekend feit. Wat veel mensen zich echter niet altijd beseffen is dat voor het beroep taxichauffeur veel meer nodig is dan alleen een goede rijvaardigheid. Daarom worden hieronder vijf bijkomende aspecten van dit beroep toegelicht.

De snelste manier om van A naar B te komen

Eén van de grootste voordelen van een taxi ten opzichte van bijvoorbeeld het openbaar vervoer is de efficiëntie en het comfort. Met een taxi word je immers rechtstreeks van vertrekpunt naar aankomstbestemming gebracht, terwijl je met een bus, tram of trein vaak omslachtige wegen berijdt. Hoe dan ook, een taxichauffeur kan dit pluspunt alleen bieden als deze een zo goed mogelijke kennis heeft van het stratenplan van zijn of haar stad. Hierin moet dan wel geïnvesteerd zijn, bijvoorbeeld door nauwkeurige bestudering van stratenplannen als een uitgebreide rij-ervaring.

Klantvriendelijke en professionele houding

Niemand stapt graag in een taxi waarin een chauffeur zit die onvriendelijk of onprofessioneel is. In het beroep taxichauffeur moet je het daarom in je hebben altijd goede manieren te tonen en een bekwame indruk achter te laten. Bij elke klant opnieuw. Het laten zien van een goed verantwoordelijkheidsgevoel is hierbij ook van belang. Dit zal klanten immers het veilige gevoel geven dat ze nodig hebben – en waardoor ze als klant zullen terugkeren.

Omgang met alle passagiers

Mensen van alle afkomsten, religies, leeftijden en sociale klassen nemen wel eens een taxi. Een taxichauffeur moet daar simpelweg mee om kunnen gaan. Dit vergt het nodige aan aanpassingsvermogen en empathie. Ook het hebben van een stukje stressbestendigheid is geen overbodige luxe. Vooral in weekendnachten rond uitgaansgelegenheden komt dat van pas. Veel mensen maken dan gebruik van een taxi, wat commercieel gezien gunstig is. Helaas zijn veel passagiers op die momenten onder invloed en veroorzaken sommigen al snel conflicten. Een goede conflictbeheersing is dan ook noodzakelijk voor taxichauffeurs. Dat dit niet voor iedereen is weggelegd, mag duidelijk zijn.

Zelfstandigheid

Als je bijvoorbeeld op kantoor of in de horeca werkt, dan werk je veel samen met collega’s. Logischerwijs is dat niet of nauwelijks het geval voor het beroep taxichauffeur. Dit is een vrij eenzaam beroep waarbij dus een grote mate van zelfstandigheid en zelfredzaamheid nodig is. Weer een aspect waar veel mensen niet aan zouden kunnen voldoen.

Regels naleven

Ondanks alle kwalificaties waaraan een taxichauffeur moet voldoen, moet deze toch altijd in de pas blijven lopen. Én rijden vooral, natuurlijk. Het belangrijkste daarbij is dat men in ieder geval de verkeersregels respecteert en naleeft. Dit terwijl veel klanten toch wel zo goed mogelijke snelheid verwachten tijdens hun rit. Geen kleinigheid dus, om tegelijkertijd de klant tevreden te stellen en je keurig aan de snelheidslimieten te houden!